Oppgaven min om kinesisk medisinteknikk

Det jeg faktisk har brukt tiden på her i Beijing det siste halve året er å skrive hovedoppgave om kinesiske medisinteknikkprodusenter. Jeg tror at de aller beste av de som har forstått de vestlige kvalitetskravene og som har egne varemerker og egen produktutvikling har en god sjanse til å ta seg inn på de vestlige markedene. Den største utfordringen deres er at folk i vesten generelt anser alt som er produsert i Kina som dårlig, derfor er de nødt til å hevde seg gjennom å hele tiden produsere med høy kvalitet. De kinesiske produktene har enklere funksjonalitet og er billigere enn de vestlige, og problemene i de vestlige økonomiene åpner muligheter for de kinesiske produsentene til å komme inn på de vestlige markedene.

Hele oppgaven og mer om den finnes her: Chinese Medical Device Manufacturers.

The Mindray building in Shenzhen

Mindray er en av Kinas største produsenter av medisinteknisk utstyr. Dette bildet av hovedkontoret deres i Shenzhen tok jeg fra taxien på vei dit.

 

Nå begynner det å bli kinkig

For en drøy måned siden tok jeg opp kinesiskstudiene igjen. Jeg syntes det ble for kjedelig å bare sitte hjemme og skrive masteroppgave, så nå leser jeg kinesisk tre dager i uken igjen. Planen er å avlegge en offisiell prøve på hvilket kinesisknivå man er på i juni. Prøven heter HSK og jeg sikter mot nivå 3 som er et middels nivå av totalt 6. Da må man kunne lese 600 tegn, og jeg kan vel ca 350 nå. I dag fikk jeg en ny bok etter å ha blitt ferdig med den forrige, og nå begynner det å bli kinkig. Nedenfor er bildet av den dobbelsiden jeg har jobbet med i dag.

Jeg er litt hekta på å pugge tegn med å bruke så kalte ‘flashcards’, små kort, på internett. Jeg bruker to forskjellige sider som har litt ulike fordeler og ulemper. Skal man lære 5000 tegn må man jo begynne med ett så her er det bare å sette i gang! Prøv selv:
YellowBridge
Popup Chinese

Oppslag i kinesiskboken min

Dette oppslaget gikk vi gjennom i dag. Det handler om hvordan man bruker adverb som ‘akkurat’, ‘også’, ‘igjen’, ‘alt’ og ‘ikke’ som det finnes mange varianter av på kinesisk. Jeg kan stort sett lese eksempelsetningene, men forklaringene om presenser og hjelpeverb er det værre med. De bitene hadde det vært greit å ha på et språk jeg i det minste kunne lese.

Overlevd 8 uker med kurs

Nå har jeg overlevd 8 superintensive uker med kurs, og hadde den aller siste gruppeinnleveringen på Tsinghua University denne uken. Veldig deilig og litt vemodig. Vi skrev ca 35 sider og omtrent like mange slides med finansiell analyse og vurdering av Nike, Inc. Mellom tirsdag og torsdag sov jeg 8 timer. Natt til torsdag sa vi i gruppen god natt til hverandre på skype kl 0130 og god morgen igjen kl 06. Nå er det slutt på det, bare to eksamener igjen. Litt nervøs, hva skal jeg finne på etter dette? Det aller værste jeg kan tenke meg er i alle fall å bli expathjemmefrue (som i den norske filmen ‘Limbo’ som jeg så på Singapore Airlines fra Beijing til Singapore i sommer, av alle ting). Jeg har 3 prosjekter jeg skal dra i gang, og det ene er å studere kinesiske firmaer i medisinteknikkbransjen som vil etablere seg i vest og hva de behøver hjelp med (som jeg kan ta betalt for). De andre prosjektene er fortsatt litt hemmelige.

Fra det ene til det andre: før to eksamener i neste uke, skal vi på kulturevenement her i Beijing i morgen.  Hele familien skal på Disney on Ice! Alle kommer til å få sjokk på ulike måter, jeg lurer på om Mannen kommer til å holde ut en hel forestilling. Amerikanere er uansett fantastisk dyktige på å skape underholdning, så jeg tror det blir bra. Vi gleder oss til å se prinsesser som går på skøyter, og kanskje kommer til og med Buzz Lighyear!

Disney on Ice i Kina

Sånn ser plakaten ut for Disney on Ice her i Beijing. Jeg og ungene gleder oss i hvert fall, litt usikker på Mannen.

Tilbake til hverdagen

Etter den lengste sommerferien jeg tror jeg har hatt i hele mitt liv er vi nå tilbake til hverdagen. Kursene jeg skal lese i høst heter:

财务报表分析(Business Analysis Using Financial Statements)
薪酬管理与激励(Compensation and Motivation )
运作战略(Operations Strategy)
知识产权、创新与公司战略(Innovation – IP – Corporate Strategy )
中国供应链研究(China Supply Chain Research)
中国商务环境概论(Doing Business in China)

Compensation var hysterisk kjedelig, vi skal lese lønnssystemer og strukturer i 8 uker. HR har jeg generelt ikke mye til overs for.

China Supply Chain Research virker spennende, der skal vi lese den seneste forskningen om hva som foregår i leverandørleddene i Kina. Høyaktuelt! Business Analysis Using Financial Statements er en dyd av nødvendighet, jeg har alt for dårlig forståelse av bedriftsøkonomi. Det er noe av grunnen til at jeg begynte med denne utdannelsen i det hele tatt.

Kursene begynte forrige uke, og hverdagen kom i fatt så raskt den bare kunne. Jeg styrte med kurs og barn og alt så godt jeg bare kunne mens Mannen var i Shanghai og Tianjin, og da han kom hjem fredag ettermiddag hadde han feber, tok en Tylenol Cold, og så så jeg ikke mer til ham hele helgen utenom når han dukket opp til måltidene. I dag tok han en Treo og dro på flyet til Stockholm. Jeg får ikke studert mye når hele dagen går med til å aktivisere barn og lage mat og hele natten går med til Frøken som hoster, så etter en uke ligger jeg allerede litt på etterskudd. Heldigvis har vi fri for å feire nasjonaldag hele den første uken i oktober.

Tsinghua University School of Economics and Management

Skolen jeg går på. Klikk på logoen så kommer du dit.

Tsinghua University 100 år

I helgen er Tsinghua University 100 år, og det feires på alle fronter. Foran hovedbygget har de bygget en gigantisk scene som ikke skjemmes for Melodi Grand Prix. Den er like høy som hovedbygget, hvilket vil si 10-12 etasjer, og er dekket av lysskjermer. Vi er i huset aller nærmest, og hele uken, døgnet rundt, har vi kunnet høre at de øver på opera, korsang, digital musikk og taler. Kineserene kan fest, prakt og seremonier, så dette kommer til å bli storslaget. Så storslaget at de sender over alle mulige web-tv-kanaler. Hele listen finnes nedenfor.

Det begynner søndag klokken 20 her, så da er klokken 14 hjemme. Jeg er nysgjerrig, så jeg skal nok forsøke å titte litt.

Den store, offisielle seremonien  foregår i ‘The Great People’s Hall’, hvilket jeg tror må være tilsvarende Stortinget. Her sitter det 3000 personer i det som tilsvarer Stortinget, så de har god plass. Den seremonien er så stor og viktig at den sendes på CCTV, riksdekkende public service TV.


The website of Tsinghua University TV Station (http://tv.tsinghua.edu.cn) has been upgraded successfully. Live broadcast and VOD (Video on Demand) are provided for the Tsinghua Centenary Celebration Gala of April 24th.

Meanwhile, Tsinghua University TV Station has also cooperated with several websites for this Celebration Gala, and you can choose the following websites to view. Thanks.

http://live.video.sina.com.cn/room/edu1

http://edu.qq.com/zt2011/tsinghua100/zhibo.htm

http://zt.uusee.com/tsinghua100

http://www.cuctv.com/feature/tSinghuanniversary/index.html

http://www.streamocean.com/moonlight/tsinghuatv.html

http://tsinghua.sohu.com

http://www.qiyi.com/jilupian/qhbnxq.html

Thank you for your enthusiasm of being a part of Tsinghua University Centenary Celebrations and wish you a nice experience of watching the Celebration Gala!

 

Heftige studier i kinesisk makroøkonomi

Det er intensivt og mye jobb for tiden. Den morsomste forelesningsserien i vår har vært om kinesisk makroøkonomi, grunnene til inflasjonen, de ekstreme eiendomsprisene, hvorfor kineserene sparer mens amerikanerne spanderer, hvorfor kineserne har så enormt mye penger i banken og liknende. Foreleseren er rådgiver for den kinesiske riksbanken og er utrolig morsom og engasjerende. Forrige uke var han nødt til å stille inn leksjonen fordi hans skulle treffe Sarkozy, denne uken måtte han stille inn fordi han skulle til Washington DC. World Economic Forum har en gang i historien hatt en seksjon på et annet språk enn engelsk. Det var på kinesisk, og David D. Li var moderator.

Dette er ikke en som kjenner de rette folkene, dette er en av de rette folkene å kjenne. Fantastisk morsomt. Her er en liten film:

David Daokui Li på Bloomberg TV fra World Economic Forum

Uansett, så skal jeg skrive en mindre oppgave i kinesisk makroøkonomi, og dette er  temaene jeg har å velge på:

Essay Topics
1. What are the pros and cons of the high national savings rate in China?
2. How do you see the causes of China’s on-going inflation? What kind of policies will be most effective in slow downing the inflation?
3. Should the Chinese government allow a faster RMB exchange rate appreciation?
4. During the European debt crisis, what kind of role can China play?
5. Should RMB be more internationally used? If so, what reforms should be done to facilitate the process?
6. What are the relevant and important lessons that China’s economic reform and development may offer for other developing economies?
7. What are the causes and consequences of China’s high real estate price? What are the most effective measures to slow down the price increase?
8. What business opportunities do you see in China’s future urbanization?

Jeg  blir litt nervøs, dette er jo avanserte temaer som økonomiprofessorer og smarte journalister på Financial Times og Wall Street Journal bruker mye tid og kraft på å forstå. Samtidig er det ganske tøft, plutselig er jeg på et nivå hvor jeg forventes å kunne uttale meg litegrann om alle disse tingene. Mange av dem har vi snakket mye om, så jeg kan si noe på strak arm, men ikke alle er så lette. Jeg lander nok på real estate ettersom Mannen jeg har her hjemme er ekspert på det, noen fordeler skal man jo ha. Det skal nok gå bra, uansett.

En milepel på kinesisk

I dag nådde jeg en ny milepel når det gjelder kinesisk språk. Jeg fikk en inkommende telefonsamtale på kinesisk og klarte å gjøre meg forstått! En ting er å ringe til husholdersken og sjåføren når jeg har planlagt hva jeg skal si og prater med dem som er vant til den dårlige kinesisken min. I dag var det IKEA som ringte for å avtale en tid å levere møbler i morgen (vi har kjøpt en madrass til gjesterommet), og jeg klarte å si at de bare kunne komme kl 1030 som de foreslo, og at de kunne ringe husholdersken på følgende nummer, så kunne hun forklare veien.

Jeg burde kanskje vente med å rope hurra til jeg ser om madrassen kommer fram i morgen.

Forøvrig var sykkelen min stjålet på universitetet igjen i dag, så det var ytterligere 150 kr ut av vinduet. Tilfeldigvis passet nøkkelen min i låsen på en annen sykkel som sto der som lignet litt, så jeg lånte den en stund i stedet.

Vil du ta en av disse 100 som hos deg står?

Jeg fikk akkurat mailen nedenfor fra universitetet. Universitetet er 100 år i april, og det skal feires stort. Om man vil kan man få være en av de 100 parene som får gifte seg på jubileumsdagen. Massebryllup! Dette jubileet tror jeg jammen jeg må få med meg! Det høres kanskje vanskelig ut å finne 100 studenter som vil gifte seg, men det bor 37000 studenter på campus, så det er nok ingen umulighet. Kineserene er glade i store, offentlige seremonier, så jeg tror dette kan appellere til mange. Fortsettelse følger.

Group Wedding Invitation

100 couples are invited to participate in the group wedding during Tsinghua Centennial Celebration time on 30 April, 2011.

  1. Application requirements: Couples who register for marriage between 25 April 2010 and 24 April 2011. (one of the couple must be current Tsinghua Postgraduate Student.)
  2. Application method: Send the reservation form to xxx@yyy. (see the attachment) before 20 February 2011. Every applicant will receive a series of code and password. Login xxx.tsinghua.edu.cn between 23 February 2011 and 25 February 2011 to draw lot and confirm the qualification.
  3. Every couple will receive a souvenir. Please provide your own clothing and hospitality. The wedding organization company will charge each couple 2000RMB for administration fees including place renting, videoing etc.

Universitetet hilser meg Godt Nytt År…

Universitetet hilser Godt Nytt År med å sende skjemaet for våren. To dager i uken kommer jeg til å måtte være på universitetet fra 0830-2145. Grattis! Enda syntes Mannen skjemaet så bedre ut enn for høsten, for det blir aldri to dager i strekk som jeg må reise hjemmefra før 0630. Med 1.5 times reisevei enkel retning er det ikke så aktuelt å dra hjem midt på dagen heller.

En god nyhet er at T-banen har åpnet hele veien hit nå, så jeg kan i hvert fall ta meg hjem fra universitetet klokken 22 på kvelden uten å måtte betale 100kr i taxi hver gang. Det største problemet med taxiene er allikevel de utrolig uforskjemte sjåførene. De later som om de ikke vet hvor de skal og kjører omveier, de røyker i bilen på tross av at det er forbudt, og fra universitetet bruker de stort sett å nekte å kjøre hit hvor jeg bor i alle fall. Så T-banen kommer virkelig til å gjøre livet enklere, selv om den også kommer til å ta 1.5 time fra dør til dør.

Happy Hannukkah!

Å studere på et internasjonalt program bringer mye uventet med seg. I dag var det en israelsk student som arrangerte en liten feiring av den siste dagen i Hannukkah, lysets høytid, og tente lys og delte ut donuts til alle medstudenter. Det er visst det man spiser denne dagen. Det er mange ting jeg trodde jeg aldri i mitt liv skulle gjøre, å markere en jødisk høytid på et kinesisk universitet hører definitivt til en av dem. (Å snakke kinesisk på daglig basis er er en annen.) Morsomt!

I’en som står for ‘International’ i IMBA-programmet jeg studerer fører jammen en hel del interessante saker med seg.

Hannukkah Menorah

Happy Hannukkah! Dette er en Menorah som man tenner lys i, og det betyr ulykke å blåse de ut før de har brent ned av seg selv.