8-dagers arbeidsuke

Vi var så heldige at vi fikk fri 2. og 3. januar, men det får man ikke gratis. Vi må jobbe lørdag og søndag for å kompensere, så nå har jeg 8 arbeidsdager i strekk 4-11 januar. Personaladministrasjon er ikke noe kompetanseområde i Kina, at glade arbeidere er mer effektive og kreative har ingen betydning.

image

Velkommen på jobb, det er lørdag! Teppet i heisen skiftes ut hver dag.

På jobben

På jobben i dag fikk jeg i oppgave å begynne å planlegge en reklamefilm. Jeg kan mye om produktene, ingenting om å lage reklamefilm, men det løser seg vel. Det finnes en avdeling som fikser resten bare min gruppe kommer med forslag og ideer. I alle fall fant jeg denne som viser alle produktene våre, og et par minutter inn i filmen kan man se huset vi holder til i. Der bruker jeg å stå på verandaen i 30 etasje og titte ut når jeg skal snakke i mobiltelefonen.

Filmen er ganske søt, men gudene må vite hva de tenkte da de valgte den sangteksten.

Utsikt fra kontoret

Og her er et bilde tatt i motsatt retning. Fra verandaen på 30. etasje ser man over de fleste av husene i nabolaget.

En annerledes bursdag del 2

Nå ferier jeg bursdag alene på café i Shanghai med sjokolademuffin og kaffe. Shanghai er faktisk veldig ulik Beijing. Den rødgrønne fargeblindheten er ikke så utbredt, så man behøver ikke være riktig like redd for å bli påkjørt når man krysser gaten på grønn mann. Dessuten er det rent og folk viser allmenn høflighet som å ikke gå unødvendig i veien for hverandre. Jeg har ikke sett at folk kvitter seg med kroppsvæsker i hytt og pine heller. Dessuten er Shanghai mye mer kompakt enn Beijing, selv om det bor 25-30 millioner mennesker her. Det går an å ta seg far A til B på rimelig tid, mens i BJ må man bruke minst en time for å komme inn eller ut av byen når det ikke er rushtrafikk. Bygningene er mye mer moderne og hele og rene. Helt klart en by det skulle gå an å bo i.

Jeg har truffet to medisintekniske firmaer bare for å høre hvordan de jobber med det kinesiske markedet. Det har vært veldig morsomt. Salg gjøres bare via kontakter, så man bruker de distributørene som har de beste nettverkene. Da kan også distributører gjøre det som behøves for å få et salg gjennom som de store internasjonale firmaene ikke kan befatte seg med. En kinesisk lege tjener for øvrig rundt 4000 kr i måneden, så det finnes nok ganske stort interesse i legekorpset for å få litt lommepenger her og der. Utrolig spennende, jeg kjenner at jeg klør litt i fingrene etter å komme i gang igjen.

Og så kjenner jeg at jeg savner to småtasser der hjemme så det nesten gjør fysisk vondt. Jeg vet ikke om det er helt sunt eller ikke.

Shanghai skyline

Utsikten fra hotellrommet mitt i 25. etasje i Shanghai.

Hvorfor jeg elsker jobben min

I blant får man høre historier som den som fortelles i klippet nedenfor. Det er historier som denne som gjør at jeg elsker jobben min. Selv om jeg bare er med på et bittelite hjørne, er det dette som er grunnen til at jeg er i denne bransjen. Selvfølgelig er det ikke mange som legger merke til akkurat det, men legen som prater står foran en respirator som det står Maquet på, og det er der jeg jobbet de siste 5 årene før vi dro til Kina. Det skal visst være vår hjerte-lunge-maskin som ble brukt også. Filmen er fra SVT Västnytt, lokalnyhetene for Göteborgsområdet.