Gratulerer, men husk å spise dine dumplings!

I dag er det vintersolverv, så det er jo høysesong for feiringer i alle mulige kulturer, hanukkah for et par uker siden, jul i overimorgen. I Kina var det i dag den første dagen på vinteren (Dong Zhi, 冬至), og den markeres med at man skal spise dumplings. Det er så viktig at om du ikke spiser dumplings i dag kommer ørene dine til å bli så kalde i vinter at de fryser og ramler av, og du kommer også til å fryse forskrekkelig på føttene.

Jeg var ute på lunch med 15 veldig høyrøstede kinesere rundt to store bord, så alle var jo nødt til å rope fra det ene til det andre bordet. Jeg syntes det var veldig morsomt. I Kina sitter man rundt runde bord og midt på er en plate som snurrer. Den står all maten på, og så snurrer man på den for at den retten man vil ha skall komme så nærme at man får tak i den. Vi åt dumplings på kryss og tvers sammen med et par skåler hopkok av allt mulig. Lapskaus kan bare gå og legge seg, her var det svinekjøtt, poteter, maiskolber, kjøttboller, grønne bønner og tofu i en salig blanding. Det er en del av det nordøstlige kjøkkenet som ikke akkurat har slått an i vest. Fårikål er litt samme idè, sleng alt i gryta og kok.

Jeg var ute og handlet litt senere og hørte at personalet snakket om å gå hjem og spise dumplings. Da jeg sa at jeg hadde spist dumplings i dag lo de av meg, det kan være ganske så morsomt med utlendinger som gjør det kineserene synes er veldig kinesisk.

Så jeg kommer i alle fall til å få beholde ørene i vinter, jeg er dog litt nervøs for Mannen og barna…

Dumplings

Mmmmm.... Dumplings er veldig godt!

Gratulerer med dagen, Frøken!

I dag har jeg:

  • Kjøpt akvarium
  • til datteren min
  • som fyller 2 år
  • på kinesisk
  • i utkanten av Beijing.

Hver av de punktene er i seg ganske fantastiske på ulike måter. At jeg skulle forhandle pris på gullfisk på kinesisk hører også med blant de tingene jeg aldri trodde jeg skulle gjøre. Frøken elsker fisker, jeg forstår ikke hva det handler om. Hun bruker å sitte og tegne, og da sier hun ‘fiss, fiss’, og så skal vi komme og tegne fisker til henne. Jeg har forsøkt å tegne hunder og katter, men det duger ikke. Hun er glad i å spise fisk også. Her bruker vi å spise fisken hel, så det er ikke noen tvil om hva som er i stekepanna. I forrige uke satt jeg og renset fisk og ga henne og renset fisk og ga henne og hun spiste opp etter hvert som jeg renset, og før jeg visste ordet av det hadde hun spist opp hele fisken. Jeg forstår meg ikke helt på henne.

Frøken ble veldig glad for akvariet og lo og sa ‘nam nam’. Junior var også entusiastisk og gikk og hentet druer som han hadde tenkt å putte i akvariet for å mate fiskene med.

Frøken har fått fisk

Frøken som elsker fisk fikk et miniakvarium i 2-årspresang og syntes det var veldig spennende!

Happy Hannukkah!

Å studere på et internasjonalt program bringer mye uventet med seg. I dag var det en israelsk student som arrangerte en liten feiring av den siste dagen i Hannukkah, lysets høytid, og tente lys og delte ut donuts til alle medstudenter. Det er visst det man spiser denne dagen. Det er mange ting jeg trodde jeg aldri i mitt liv skulle gjøre, å markere en jødisk høytid på et kinesisk universitet hører definitivt til en av dem. (Å snakke kinesisk på daglig basis er er en annen.) Morsomt!

I’en som står for ‘International’ i IMBA-programmet jeg studerer fører jammen en hel del interessante saker med seg.

Hannukkah Menorah

Happy Hannukkah! Dette er en Menorah som man tenner lys i, og det betyr ulykke å blåse de ut før de har brent ned av seg selv.

Utflukter i nærområdet

De siste to helgene har panikken tatt oss litt og vi har rømt fra den forurensede byen med 20 millioner innbyggere. Man behøver ikke kjøre mer enn en times tid for å komme til steder som dette:

Dalen ved Miyun

Utsikt over dalen nord for Miyun. Omtrent en og en halv times kjøring hjemmefra.

Den kinesiske muren ved Mutianyu

Utsikt over den kinesiske muren ved Mutianyu, omtrent en times kjøring hjemmefra.