En milepel på kinesisk

I dag nådde jeg en ny milepel når det gjelder kinesisk språk. Jeg fikk en inkommende telefonsamtale på kinesisk og klarte å gjøre meg forstått! En ting er å ringe til husholdersken og sjåføren når jeg har planlagt hva jeg skal si og prater med dem som er vant til den dårlige kinesisken min. I dag var det IKEA som ringte for å avtale en tid å levere møbler i morgen (vi har kjøpt en madrass til gjesterommet), og jeg klarte å si at de bare kunne komme kl 1030 som de foreslo, og at de kunne ringe husholdersken på følgende nummer, så kunne hun forklare veien.

Jeg burde kanskje vente med å rope hurra til jeg ser om madrassen kommer fram i morgen.

Forøvrig var sykkelen min stjålet på universitetet igjen i dag, så det var ytterligere 150 kr ut av vinduet. Tilfeldigvis passet nøkkelen min i låsen på en annen sykkel som sto der som lignet litt, så jeg lånte den en stund i stedet.

Tilbake til den grå hverdagen

Nå er nyttårsfeiringen her helt slutt og den grå hverdagen har begynt igjen. Desverre har den vært inmari grå, det er brun tåke her igjen. I klasserommet i dag syntes jeg det var disig innendørs. Forurensningsnivåene som vi følger fra den amerikanske ambassadens målinger som de legger ut på Twitter hver time lå på 499 ved midnatt i går. Skalaen går bare til 500 og alt over 301 har betegnelsen ‘hazardous’, eller rett og slett ‘farlig’. Det hører med til sjeldenhetene at vi er under 100, vi bruker med andre ord vanligvis ligge innen det intervallet som kalles ‘helsefarlig for følsomme personer’. Hele tabellen finnes her.

Til sammenligning tror jeg Oslo bruker å ligge på 20-30. Barnehagen holder ungene godt innendørs i renset luft på disse dagene, og jeg får hodepine bare jeg går litt fort når jeg er ute. Det var enda værre en helg i høst, da brøt hele målesystemet på ambassaden sammen. Da var det så ille at tårene rant, nå er det heldigvis ikke riktig der. Nå håper vi på litt vind så den blå himmelen vi  hadde så fint forrige uke kommer tilbake. Jeg ser nå at nivåene er nede på 430, så det skal vi vel være glade for.

Tydeligvis er det sånn at barna klarer seg bra, bare vi flytter herifra før de er 7 år. De klarer å regenerere lungevevet sitt. Det er bare vi voksne som kommer til å få med oss souvenirer fra Beijing å spare på hele livet.

Lantern Festival

I dag er det ‘Lantern Festival’, som er den siste dagen av den kinesiske nyttårsfeiringen. Det kommer til å brennes opp en hel del penger i form av fyrverkeri i dag, og sikkert en hel del annet også. Vi får håpe det ikke bli like ille som for 2 år siden da hovedkontoret til CCTV, Kinas TV, brant ned. Les mer om brannen her.

CCTV building fire

På Lantern Festival for 2 år siden brant CCTV-huset mens det fortsatt var under bygging. Pga byggetekniske problemer (de to huskroppene står på samme såle og skulle balansere hverandre) har de fortsatt ikke lyktes å gjøre noe med det utbrente huset. River de det huset som brant kommer det huset som går i en bue ved siden av, til venstre på bildet, til å falle. De har heller ikke kunnet flytte inn i det huset. Nå skal det skytes raketter igjen!

Vi har kjøpt 4 bokser av sorten nedenfor sammen med en annen familie, og 3000 kinaputter. Det ryktes at en kineser vi kjenner som vi skal ut med i kveld har brukt 2000 kr på fyrverkeri, og det er visst ikke noe rart med det. Vi håper vi kommer oss fra det med liv og helse i behold, erfaringene fra nyttårsaften viser at sikkerhetslunte ikke er noe de bryr seg noe særlig om her i Kina. Det står på boksen at man skal stå 25m i fra, den som tenner på er heldig om han rekker å springe 2. Dette blir spennende!

Fyrverkeriboks

En boks med fyrverkeri som skyter 25 skudd. Vi tar den i barnevogna for å få den med oss.

Hvorfor jeg elsker jobben min

I blant får man høre historier som den som fortelles i klippet nedenfor. Det er historier som denne som gjør at jeg elsker jobben min. Selv om jeg bare er med på et bittelite hjørne, er det dette som er grunnen til at jeg er i denne bransjen. Selvfølgelig er det ikke mange som legger merke til akkurat det, men legen som prater står foran en respirator som det står Maquet på, og det er der jeg jobbet de siste 5 årene før vi dro til Kina. Det skal visst være vår hjerte-lunge-maskin som ble brukt også. Filmen er fra SVT Västnytt, lokalnyhetene for Göteborgsområdet.