Tsinghua University 100 år

I helgen er Tsinghua University 100 år, og det feires på alle fronter. Foran hovedbygget har de bygget en gigantisk scene som ikke skjemmes for Melodi Grand Prix. Den er like høy som hovedbygget, hvilket vil si 10-12 etasjer, og er dekket av lysskjermer. Vi er i huset aller nærmest, og hele uken, døgnet rundt, har vi kunnet høre at de øver på opera, korsang, digital musikk og taler. Kineserene kan fest, prakt og seremonier, så dette kommer til å bli storslaget. Så storslaget at de sender over alle mulige web-tv-kanaler. Hele listen finnes nedenfor.

Det begynner søndag klokken 20 her, så da er klokken 14 hjemme. Jeg er nysgjerrig, så jeg skal nok forsøke å titte litt.

Den store, offisielle seremonien  foregår i ‘The Great People’s Hall’, hvilket jeg tror må være tilsvarende Stortinget. Her sitter det 3000 personer i det som tilsvarer Stortinget, så de har god plass. Den seremonien er så stor og viktig at den sendes på CCTV, riksdekkende public service TV.


The website of Tsinghua University TV Station (http://tv.tsinghua.edu.cn) has been upgraded successfully. Live broadcast and VOD (Video on Demand) are provided for the Tsinghua Centenary Celebration Gala of April 24th.

Meanwhile, Tsinghua University TV Station has also cooperated with several websites for this Celebration Gala, and you can choose the following websites to view. Thanks.

http://live.video.sina.com.cn/room/edu1

http://edu.qq.com/zt2011/tsinghua100/zhibo.htm

http://zt.uusee.com/tsinghua100

http://www.cuctv.com/feature/tSinghuanniversary/index.html

http://www.streamocean.com/moonlight/tsinghuatv.html

http://tsinghua.sohu.com

http://www.qiyi.com/jilupian/qhbnxq.html

Thank you for your enthusiasm of being a part of Tsinghua University Centenary Celebrations and wish you a nice experience of watching the Celebration Gala!

 

Håpet er det siste som forlater en

Vi har blitt med tredemølle. Nærmere bestemt en Precor 932i som er en tredemølle laget for profesjonell bruk, altså for å ha på gym og ikke hjemme. Den er gigantisk! Den veide 150kg og vi behøvde 5 mann for å få den opp i andre etasje til gjesterommet der det ikke er plass for mange gjester lenger. Den var dessuten langt utenfor vårt budsjett, men hendelsevis skulle den amerikanske ambassadøren hjem og kandidere til president, og han hadde litt av hvert å selge av det han ikke kunne sende hjem til USA, så vi kjøpte tredemølla hans.

Den store Planen er liksom at vi skal springe når barna har lagt seg fordi det er så enormt vanskelig å få tid før de legger seg, og dermed håper i hvert fall jeg å komme i form til Beijing Marathon i oktober. Optimismen finnes i alle fall. Som sagt, håpet er det siste som forlater en.

Precor 932i treadmill

Her er vidunderet! En Precor 932i tredemølle som fyller det meste av gjesterommet vårt.

Heftige studier i kinesisk makroøkonomi

Det er intensivt og mye jobb for tiden. Den morsomste forelesningsserien i vår har vært om kinesisk makroøkonomi, grunnene til inflasjonen, de ekstreme eiendomsprisene, hvorfor kineserene sparer mens amerikanerne spanderer, hvorfor kineserne har så enormt mye penger i banken og liknende. Foreleseren er rådgiver for den kinesiske riksbanken og er utrolig morsom og engasjerende. Forrige uke var han nødt til å stille inn leksjonen fordi hans skulle treffe Sarkozy, denne uken måtte han stille inn fordi han skulle til Washington DC. World Economic Forum har en gang i historien hatt en seksjon på et annet språk enn engelsk. Det var på kinesisk, og David D. Li var moderator.

Dette er ikke en som kjenner de rette folkene, dette er en av de rette folkene å kjenne. Fantastisk morsomt. Her er en liten film:

David Daokui Li på Bloomberg TV fra World Economic Forum

Uansett, så skal jeg skrive en mindre oppgave i kinesisk makroøkonomi, og dette er  temaene jeg har å velge på:

Essay Topics
1. What are the pros and cons of the high national savings rate in China?
2. How do you see the causes of China’s on-going inflation? What kind of policies will be most effective in slow downing the inflation?
3. Should the Chinese government allow a faster RMB exchange rate appreciation?
4. During the European debt crisis, what kind of role can China play?
5. Should RMB be more internationally used? If so, what reforms should be done to facilitate the process?
6. What are the relevant and important lessons that China’s economic reform and development may offer for other developing economies?
7. What are the causes and consequences of China’s high real estate price? What are the most effective measures to slow down the price increase?
8. What business opportunities do you see in China’s future urbanization?

Jeg  blir litt nervøs, dette er jo avanserte temaer som økonomiprofessorer og smarte journalister på Financial Times og Wall Street Journal bruker mye tid og kraft på å forstå. Samtidig er det ganske tøft, plutselig er jeg på et nivå hvor jeg forventes å kunne uttale meg litegrann om alle disse tingene. Mange av dem har vi snakket mye om, så jeg kan si noe på strak arm, men ikke alle er så lette. Jeg lander nok på real estate ettersom Mannen jeg har her hjemme er ekspert på det, noen fordeler skal man jo ha. Det skal nok gå bra, uansett.