Nesten som hjemme

Kjørte 1 time og 40 minutter i dag bare for å få litt hjemmefølelse etter å ha jobbet mye de siste ukene. Utrolig hvor deilig det kan være å se et H&M-skilt på en vegg når alt annet stort sett er et (for meg) kaos av kinesiske tegn! Jeg holdt nesten på å begynne å gråte. På samme gate var det Vero Moda, Only og Zara også, men det blir liksom ikke helt som hjemme allikevel når ingen strømper er større en 34-38 og det fantes èn eneste strømpebukse i XL som passet for folk over 175cm. Jeg fikk meg i alle fall en sånn minishorts med tights under som later til å være en obligatorisk del av garderoben denne høsten. Samlingen Hello Kitty-strømpebukser til frøken er nå  uansett komplett.

Jeg kan også tillegge at mansjettknapper later til å være helt ukjent her, så Mannen kommer til å ha et problem når vi skal på smokingfest i morgen.

Handleposer

Et hverdagssyn hjemme, noe ganske fantastisk her.

 

Hva er det som foregår der hjemme?

Her i fra Kina begynner det jammen å bli langt mellom lysglimtene fra Europa. Euroen holder på å kollapse, spørsmålet er hvor mange land som kommer til å gå konkurs og hvor mange banker som blir med i fallet. Banken vår sendte oss en mail for noen uker siden om at nå hastet det med å selge alle euro vi hadde.

Jeg leser et kurs i intellectual property (patent, copyrights, trademarks), og så statistikk over hvor man har innovasjon, finner opp ting og skaper nye patent og hvilke land som bare må betale masse penger for å bruke andres patenter. Handelsbalansen for patent gikk rett nedover for Europa, med andre ord skapes det ingenting nytt.

I denne situasjonen bruker franske bønder energien på å få gjennom et EU-vedtak på at trøfler dyrket på Gotland ikke skal få kalles trøffel. Hva hendte med markedsføring og innovasjon for å få ut produktene sine? Frankrike ble forøvrig tatt opp som et eksempel i dag på at det lokale lovverket som begrenser muligheten for å kjøpe opp selskaper faktisk hindrer innovasjon. (R&D and the incentives from acquisition activity)

Det føles som at hver eneste gang man hører noe fra Europa er det bare dårlige nyheter. Det er virkelig rett tid å være på den andre siden av jordkloden.

Poor Europe

Det står ikke særlig bra til for Europa. (Klikk på bildet for å komme til siden jeg har hentet det fra.)

 

Overlevd 8 uker med kurs

Nå har jeg overlevd 8 superintensive uker med kurs, og hadde den aller siste gruppeinnleveringen på Tsinghua University denne uken. Veldig deilig og litt vemodig. Vi skrev ca 35 sider og omtrent like mange slides med finansiell analyse og vurdering av Nike, Inc. Mellom tirsdag og torsdag sov jeg 8 timer. Natt til torsdag sa vi i gruppen god natt til hverandre på skype kl 0130 og god morgen igjen kl 06. Nå er det slutt på det, bare to eksamener igjen. Litt nervøs, hva skal jeg finne på etter dette? Det aller værste jeg kan tenke meg er i alle fall å bli expathjemmefrue (som i den norske filmen ‘Limbo’ som jeg så på Singapore Airlines fra Beijing til Singapore i sommer, av alle ting). Jeg har 3 prosjekter jeg skal dra i gang, og det ene er å studere kinesiske firmaer i medisinteknikkbransjen som vil etablere seg i vest og hva de behøver hjelp med (som jeg kan ta betalt for). De andre prosjektene er fortsatt litt hemmelige.

Fra det ene til det andre: før to eksamener i neste uke, skal vi på kulturevenement her i Beijing i morgen.  Hele familien skal på Disney on Ice! Alle kommer til å få sjokk på ulike måter, jeg lurer på om Mannen kommer til å holde ut en hel forestilling. Amerikanere er uansett fantastisk dyktige på å skape underholdning, så jeg tror det blir bra. Vi gleder oss til å se prinsesser som går på skøyter, og kanskje kommer til og med Buzz Lighyear!

Disney on Ice i Kina

Sånn ser plakaten ut for Disney on Ice her i Beijing. Jeg og ungene gleder oss i hvert fall, litt usikker på Mannen.