Facebook ikke blokkert i Kina i dag!

Oppdaget helt tilfeldig at jeg kom inn på facebook i Kina i dag. Jeg kan ikke tro det! Særlig ettersom det har vært mer dramatisk i den politiske toppen med arrestasjonen av Bo Xilai enn det har vært på tiår. Dette her er faktisk kinesisk internetthistorie, jeg lurer jammen på hva som har hendt og om det kommer til å vare.

Når jeg ser i historikken var den åpen en dag i august også, så kanskje det bare er en glipp:
Test av om facebook er blokkert i Kina

Nå begynner det å bli kinkig

For en drøy måned siden tok jeg opp kinesiskstudiene igjen. Jeg syntes det ble for kjedelig å bare sitte hjemme og skrive masteroppgave, så nå leser jeg kinesisk tre dager i uken igjen. Planen er å avlegge en offisiell prøve på hvilket kinesisknivå man er på i juni. Prøven heter HSK og jeg sikter mot nivå 3 som er et middels nivå av totalt 6. Da må man kunne lese 600 tegn, og jeg kan vel ca 350 nå. I dag fikk jeg en ny bok etter å ha blitt ferdig med den forrige, og nå begynner det å bli kinkig. Nedenfor er bildet av den dobbelsiden jeg har jobbet med i dag.

Jeg er litt hekta på å pugge tegn med å bruke så kalte ‘flashcards’, små kort, på internett. Jeg bruker to forskjellige sider som har litt ulike fordeler og ulemper. Skal man lære 5000 tegn må man jo begynne med ett så her er det bare å sette i gang! Prøv selv:
YellowBridge
Popup Chinese

Oppslag i kinesiskboken min

Dette oppslaget gikk vi gjennom i dag. Det handler om hvordan man bruker adverb som ‘akkurat’, ‘også’, ‘igjen’, ‘alt’ og ‘ikke’ som det finnes mange varianter av på kinesisk. Jeg kan stort sett lese eksempelsetningene, men forklaringene om presenser og hjelpeverb er det værre med. De bitene hadde det vært greit å ha på et språk jeg i det minste kunne lese.

Målløs i Hong Kong

Hong Kong er noe helt annet! Veldig ulikt både Beijing og Shanghai. På vei i taxien fra flyplassen satt jeg og Junior og visste ikke hva vi skulle si til den ubeskrivelige mengden containere i en av verdens største containerhavner. Frøken lå på ryggen i taxien og tittet opp på skyskraperene og sa: ‘huset går veldig langt opp, må ikke ramle’. Jeg tror skyskraperene står mye tettere og er mange fler her enn f eks på Manhattan. Det er 7 milioner mennesker på noen øyer og en liten bit fastland, og det er en liten smal stripe mellom vannet og fjellene det går å bygge hus på, så der bor alle i 40-etasjes hus.

Folk her er veldig annerledes enn i Beijing, her reiser man seg for noen som kommer med småbarn på t-banen og det ser ikke ut til at folk kaster søppel over alt. Det er mange fler vestlendinger her, så det er ingen som driver og skal fotografere frøken med hennes blonde hår hele tiden. Kanskje må man ta mer hensyn når man bor så tett, kanskje har engelskmennene ført med seg litt politeness eller så er kantonesere bare annerledes enn nord-kinesere. Ettersom byen ligger på et så lite område er det lett å ta seg rundt. Til sammenligning er den 6. ringveien rundt Beijing 17 mil lang, så Beijing er veldig utspredd. Med sjøen rett utenfor virker luften bedre her også, så langt.

Selv om det er mer skyskrapere enn man kan forestille seg er det mye på gateplan som har bevart sjarmen og som fortsatt er veldig kinesisk og eksotisk. Trafikken virker ikke heller så ille. Shanghai var i forhold veldig mye mer sterilt og upersonlig, synes jeg. Det skulle absolutt gå an å bo her. Beijing har dog også sin maurtuesjarm med alle mennesker som virker til synes fullstendig ukoordinerte. De sier at Shanghai er Kinas hjerne men Beijing er Kinas hjerte. Hong Kong (i den grad det kan regnes til Kina) må vel være Kinas lommebok.

Utsikt fra hotellrommet i Hong Kong

Utsikt fra hotellrommet i Hong Kong. Rett nedenfor var det politistasjon med biler som kjørte inn og ut, ganske spennende for visse i reiseselskapet.